AB „Klaipėdos energija“ jau 15 metų dirba pagal pasaulinius standartus

AB „Klaipėdos energija“ jau 15 metų dirba pagal pasaulinius standartus

AB „Klaipėdos energija“ buvo pirmoji Lietuvoje savivaldybės kontroliuojama energetikos įmonė, įdiegusi tarptautinę kokybės valdymo sistemą, pasaulyje įvardinamą kaip ISO standartai. Tai įvyko dar 2006 metais, o prieš kelias savaites sertifikavimo bendrovė ,,Bureau Veritas Lit”, atlikusi AB „Klaipėdos energija“ kokybės, aplinkos apsaugos ir darbuotojų sveikatos ir saugos vadybos sistemos auditą, dar trejiems metams pratęsė ISO sertifikatų galiojimą.

Reikalavimai kinta

Kaip pasakojo padalinio ,,Bureau Veritas Lit” atstovė Gintė Žižienė, ISO standartai – tai pasaulinis patikimumo ir kokybės ženklas, bylojantis kad sertifikatą turinti įmonė yra rimtas partneris, o jos taikoma vadybos sistema atitinka visuotinai priimtinus standartus.

„Kai pasakai, kad įmonė sertifikuota pagal ISO standartus, tai ir Europoje, ir Amerikoje ar Azijoje aišku, kad procesų valdymas vyksta pagal vieningą ir visiems priimtiną sistemą“, – sakė G. Žižienė.

Verslas nestovi vietoje, tad sertifikatų reikalavimai taip pat nuolat kinta. Pasaulinė ISO organizacija, įsteigta dar 1947 metais, reaguoja į pokyčius ir sistemingai adaptuoja standartų reikalavimus. 

Įmonės, gavusios ISO sertifikatus, kasmet yra audituojamos, o kas trejus metus atliekamas pakartotinis sertifikavimo auditas, kurio metu tikrinami dokumentai, įvertinami rizikos faktoriai, apžiūrimos darbo vietos bei aplinka, patikrinamos atsakingų darbuotojų žinios, atliekama klientų apklausa.

Populiariausi – trys sertifikatai

Klaipėdos bei Gargždų miestų klientams centralizuotą šilumą gaminanti ir tiekianti AB „Klaipėdos energija“ yra sertifikuota trimis standartais: Kokybės vadybos sistemos ISO 9001, Aplinkos apsaugos vadybos sistemos ISO 14001 ir Darbuotojų saugos ir sveikatos vadybos sistemos ISO 45001.

ISO 9001 pateikia gaires įmonėms, siekiančioms užtikrinti, kad jų produktai ir paslaugos nuosekliai atitiktų kokybės reikalavimus, tenkintų klientų lūkesčius.

ISO 14001 susijęs su bendrovės pastangomis valdyti savo poveikį aplinkai.

ISO 45001 – skirta padėti bendrovei parengti darbuotojų saugos ir sveikatos politiką bei tikslus.

Iki šio pavasario AB „Klaipėdos energija“ vadovavosi panašiu standartu OHSAS 18001, o jį pakeitęs ISO 45001 dar išsamiau nurodo darbuotojų sveikatos ir saugos valdymo sistemos reikalavimus ir pateikia rekomendacijas, kad bendrovė galėtų užtikrinti saugias ir sveikas darbo vietas, užkertant kelią su darbu susijusioms traumoms, taip pat aktyviai tobulinti organizacijos vadybos sistemą.

„Kokybė yra toks sunkiai pamatuojamas dalykas: kas vienam patinka, kitam gali ir nepatikti. Tačiau kai 15 metų esi vertinamas pagal tuos pačius visame pasaulyje vieningus kriterijus, erdvės ginčams esminiais klausimais – ar mūsų bendrovėje atsižvelgiama į klientų lūkesčius, ar paisoma aplinkosauginių reikalavimų, ar pakankamai rūpinamasi darbuotojais – nebelieka. Tarptautiniai standartai yra ne vien mūsų bendrovės įvertinimas, bet ir patikimos gairės ateičiai, ką dar galime patobulinti“, – sertifikavimo naudą įvardijo Antanas Katinas, AB „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius.

Vadovas pažymėjo, kad standartų laikymasis duoda apčiuopiamos naudos. AB „Klaipėdos energija“ specialistams neretai tenka pareigas vykdyti ekstremaliomis sąlygomis: prižiūrėti ir remontuoti trasas požeminiuose šuliniuose, tranšėjose, o darbas prie šildymo katilų susijęs su aukštomis temperatūromis, ugnimi, dideliu vandens slėgiu, pavojingai judančiais biokuro padavimo ir kitos paskirties mechanizmais. Nepaisant su darbo specifika susijusių rizikų, bendrovėje pavyko išvengti mirtinų nelaimių, pastaraisiais metais nebuvo ir sunkių nelaimingų įvykių.